Dużo nas, dużo nas, do pieczenia chleba

\DSCN1725Mój wierny Czytelnik Sfirex w swej mądrości podał w komentarzu oryginalny przepis na nasz masoński Chleb Milana, który zwie się po serbsku Pogaca. Nie wszyscy czytają komentarze, więc daję go w moim wpisie.

Składniki:
1 kg mąki krupczatki, 450 ml ciepłego mleka, 50 ml oleju rzepakowego lub, słonecznikowego, 2 jajka, 1 białko, 3 łyżeczki soli, 3 łyżeczki cukru, 50 gr drożdży.
Do smarowania: 250 gr margaryny lub masła trzymanego w temperaturze pokojowej
1 żółtko, sezam.

Sposób przygotowania:
1. Z odrobiny mleka, mąki, cukru i drożdży robimy rozczyn i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Resztę składników wsypujemy i wlewamy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy rękoma lub robotem dopóki nie będzie odchodziło od miski.
2. Ciasto trzeba rozwałkować jak najcieniej. Rozwałkowane ciasto smarujemy margaryną lub masłem.
3. Posmarowane ciasto zwijamy w rulon.
4. Rulon kroimy na 4 – 5 cm kawałki.
5. Kawałki układamy do okrągłej formy o średnicy 36 cm i odstawiamy do wyrośnięcia.
6. Wyrośnięte ciasto smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 C) na około 1 godzinę.

Źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pogaca-serbski-chlebek

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s


%d blogerów lubi to: