Chleb Milana

DSCN1698

Coroczny bankiet zimowy za nami. Spotkali się na nim siostry i bracia z Wielkiego Wschodu Polski (organizator na czele z s. Aleksandrą, zastępczynią Wielkiego Mistrza), Prometei i Gai Aeterny, lóż kobiecych Wielkiej Żeńskiej Loży Francji, Wielkiej Loży Kultur i Duchowości oraz Droit Humain. Na początku tej historycznej loży stołowej łamiemy się chlebem. To nie jest zwykły chleb lecz serbski, pieczony według specjalnej receptury, którą nasz zmarły brat Milan, przekazał swojej loży Pod Ulem (Droit Humain). W jego ojczyźnie wypieka się go na uroczyste okazji: wesela, urodziny, pogrzeby. Łamanie jest proste, ponieważ każdy kawałeczek jest w tym chlebie oddzielnie, choć trzyma się zarazem reszty. Jego smak jest niepowtarzalny. W tym roku s:. Basia, która od lat ten chleb nam piecze powiedziała, że chce przekazać tajemnicę jego wypieku następnemu pokoleniu wolnomularzy, pod warunkiem, że już zawsze będzie to dla nas "Chleb Milana". I tak będzie. Zadzwoniłam dzisiaj do Basi i zapisałam się na naukę pieczenia tego chleba. Nie byłam pierwsza. Będzie nas cała szóstka – z różnych lóż.

 

Reklamy

Komentarze 3 to “Chleb Milana”

  1. Sfirex Says:

    Dzień dobry Pani Mirosławo.
    Mam pytanie. Znam przepis na ten wypiek. Czy mogę go w komentarzu poniżej umieścić dla czytelników? Czy jednak ma to pozostać tajemnicą? (oczywiście sposób na wypiek Pani Basi może mieć w sobie tajny składnik, którego nie znam i nie zepsuję Wam zabawy). Przepraszam jeśli jestem nadgorliwy.

  2. Aszera Says:

    Sama nie wiem, z drugiej strony, taki wspaniały chleb powinien trafić szeroko. Proszę pisać, a nasi Czytelnicy niech pieką! 🙂

  3. Sfirex Says:

    Pogaca – serbski chlebek (masoński Chleb Milana).

    Składniki:
    1 kg mąki krupczatki
    450 ml ciepłego mleka
    50 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
    2 jajka
    1 białko
    3 łyżeczki soli
    3 łyżeczki cukru
    50 gr drożdży
    Do smarowania:
    250 gr margaryny lub masła trzymanego w temperaturze pokojowej
    1 żółtko
    sezam

    Sposób przygotowania:
    1. Z odrobiny mleka, mąki, cukru i drożdży robimy rozczyn i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Resztę składników wsypujemy i wlewamy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy rękoma lub robotem dopóki nie będzie odchodziło od miski.
    2. Ciasto trzeba rozwałkować jak najcieniej. Rozwałkowane ciasto smarujemy margaryną lub masłem.
    3. Posmarowane ciasto zwijamy w rulon.
    4. Rulon kroimy na 4 – 5 cm kawałki.
    5. Kawałki układamy do okrągłej formy o średnicy 36 cm i odstawiamy do wyrośnięcia.
    6. Wyrośnięte ciasto smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 C) na około 1 godzinę.

    Źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pogaca-serbski-chlebek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s


%d blogerów lubi to: