Chleb

Tym chlebem łamaliśmy sięTo jest bochenek chleba, którym dzieliliśmy się przy stole Loży Św. Jana Zimowego. Składa się z małych, odrębnych kawałeczków, które po naciśnięciu łatwo odchodzą od reszty. Jego smak jest niepowtarzalny. Jak pisałam wczoraj, jego receptura wywodzi się z Serbii, gdzie jedzono go tylko w ważnych dla rodziny chwilach, jak wesele chociażby. Ten chleb okrążył cały stół. Dopiero potem zaczyna się spełniać toasty.

PS Któryś z moich Czytelników napisał, że lepsza jest ze mnie kucharka i niańka niźli masonka. Tych pierwszych, jakże ważnych w życiu kobiety umiejętności nigdy u siebie w nadmiarze nie wiedziałam. Czyżby ktoś z daleka dostrzegł to, czego ja nie bardzo widzę? Dziękuję. 🙂

Reklamy

Tagi:

Komentarze 3 to “Chleb”

  1. Sfirex Says:

    Hah miałem pisać o tym chlebie już wczoraj, ale pomyślałem, że za dużo się udzielam i zrezygnowałem. A Pani czyta w moich myślach i jest serbski chleb 🙂
    Ten chleb składa się z różnych (większych, mniejszych, jaśniejszych, ciemniejszych, grubszych i chudszych) kawałków, tak samo jak różni są ludzie, którzy go łamali. Wszystkie kawałeczki składają się na szczęście na cały chleb….

  2. EwaZ Says:

    A jak się go robi? 🙂 Można jakiś przepis? O ile nie jest to tajemnica 😉

  3. Sfirex Says:

    Pani Mirosławo, czy ten serbski chleb to Pogačice? (przepis łatwo znaleźć w internecie pod hasłem „Chleb serbski – Pogačice”, na obrazku z internetowych przepisów widzimy trochę inną strukturę, ale według tego jak się robi chlebek to można dojść do wniosku, że to właśnie to o co nam chodzi)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s


%d blogerów lubi to: